IPS Robu vs. CNSAS

Foto: www.catedralasfantuliosif.ro

Curtea Supremă a decis astăzi că ÎPS Ioan Robu a pierdut procesul cu CNSAS privind retragerea din spațiul public a unor informații despre trecutul său. De ce dăduse ÎPS instituția în judecată, deși primise o adeverință de necolaborare? Pentru că documentarea arată faptul că dosarul ÎPS Ioan Robu a fost distrus la revoluție, dar și că unii ofițeri i-au apreciat activitatea (deși urmele ei nu s-au păstrat). În plus, apar și detalii despre unele aspecte nu tocmai demne de laudă din viața sa personală.

Speța e complicată, dar nu chiar atât de mult pe cât ar vrea ÎPS Robu, din păcate. În primul rând, pornesc de la premisa că adevărul este întotdeauna cea mai bună politică. Nimeni nu i-a putut reproșa vreodată ceva lui Alexandru Paleologu, după ce a recunoscut de bună voie și nepresat de nimeni, că a cedat în detenție și a colaborat cu Securitatea. A dezamorsat problema dinainte ca ea să apară în spațiul public, adică, chiar dacă putea să tacă și să pozeze exclusiv în victimă (ceea ce a și fost, de altfel). Prin urmare, dacă apreciez o astfel de deschidere exemplară, e normal să mă deranjeze atunci când altcineva, fără presiunea închisorii, vrea să-și ascundă trecutul. Care, chiar dacă nu e complet nefericit, nu este nici imaculat (dacă ar fi, n-ar mai vrea să îl facă dispărut). Altfel, trebuie să recunoașteți, faptul că un om care a fost declarat necolaborator al serviciilor secrete dă în judecată instituția care l-a absolvit, fiindcă printre rânduri se poate citi că nu a fost un înger, nu miroase tocmai curat.

Un al doilea lucru care deranjează aici este faptul că reprezentantul bisericii romano-catolice nu a găsit un alt avocat decât pe Sergiu Andon, cel care a reușit aproape să desființeze CNSAS-ul în urmă cu niște ani, fiindcă acesta îl deranjase pe Dan Voiculescu. Ceea ce nu l-a oprit pe dl. Andon să revină ca cercetător în sala de studiu după ce dezastrul desființării a fost evitat. Iertați-mă, dar când un înalt ierarh se înhăitează cu un asemenea individ, respectul meu scade și semnele de întrebare se înmulțesc dramatic.

Vestea bună este că azi a pierdut procesul și informațiile sunt încă publice. Încă. Dreptul publicului la informare ar trebui să fie mereu mai important decât încercarea unora de a-și ascunde trecutul, indiferent cine e.

Mai multe informații despre relația ÎPS Robu cu serviciile secrete comuniste găsiți aici.