Istoric

Ideea înfiinţării Centrului de Studii în Istorie Contemporană (CSIC) a apărut în vara anului 2011, pe fondul presiunilor ideologice, a încercărilor de cenzură și a constrângerilor administrative venite din partea conducerii IICCMER de la acea vreme. În lipsa sprijinului instituțional pentru proiectul meu de cercetare despre fenomenul Pitești (volumul „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, documentarul „Demascarea” și site-ul www.fenomenulpitesti.ro, pe care le-am plătit din sponsorizări sau din surse proprii), am ajuns la concluzia că pot să-mi dezvolt și să-mi promovez singur proiectele. CSIC există în acte de la începutul lui februarie 2012 și s-a dezvoltat în următorii 3 ani mult peste ce am preconizat inițial.

În perioada 2013-2014 am inițiat majoritatea proiectelor care au ajuns să ne definească: Școala de Vară „Fenomenul Pitești”, Dezbaterile CSIC ori proiectul „În spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, desfășurat în parteneriat cu mai multe entități în urma câștigării unei finanțări din partea Comisiei Europene. Nu ne-a fost ușor și n-a fost totul perfect, dar ne-am dezvoltat, personal și profesional, dincolo de orice așteptări. Pentru noi, serviciul public este o datorie de conștiință: ne-am propus întotdeauna ca proiectele noastre să fie gratuite, chiar dacă de multe ori am venit cu bani de acasă.

După o perioadă extrem de încărcată în 2015-2016, în care am dus în paralel responsabilitățile funcției de conducere de la IICCMER cu proiectele CSIC, am decis să limitez activitatea Centrului la minimum necesar: organizarea Școlii de Vară „Fenomenul Pitești”, proiectul nostru fanion încă de la înființare, alături de prietenii de la Memorialul Închisoarea Pitești. CSIC a început o nouă etapă a existenței sale în 2019, după ce am renunțat la funcția de conducere de la IICCMER. Am reluat proiectele de îngrijire a cărților, lucrând la volumul de memorii al lui Petru Cojocaru și am reluat colaborarea cu prietenii noștri de la Fundația Konrad Adenauer România pentru proiecte educaționale precum Zilele Memoriei și Școala de Vară „Fenomenul Pitești”.

După plecarea mea de la IICCMER în vara lui 2020, m-am reîntors la pasiunea mea principală: cercetarea. Lucrăm în paralel la mai multe volume care vor fi publicate sub egida CSIC, primul apărând la sfârșit de 2021 (click aici). Cu toate că prioritatea absolută a devenit, în sfârșit, cercetarea, vom dezvolta ocazional și proiecte educaționale.