Alte evenimente

În afară de proiectele periodice, CSIC a organizat de-a lungul anilor și câteva evenimente „one-off”. Am ținut enorm, de exemplu, să marcăm cumva 50 de ani de la eliberarea deținuților politic, în 2014, lucru pe care nimeni altcineva nu l-a făcut, din păcate. Proiectul gândit atunci, „În umbra libertății”, a căutat să aducă foștii deținuți în atenția presei și a publicului: printr-o conferință de presă, o vizită la Jilava cu peste 70 de oameni și aproape 10 foști deținuți, un concert al formației Robin and the Backstabbers (fiindcă unul dintre componenții ei este fiu de deținut politic), o liturghie și o slujbă de pomenire oficiate de pr. Nicoale Bordașiu (la rându-i, fost deținut) și lansarea volumului de interviuri „Supraviețuitorii” la Librăria Humanitas.
La finalul lui 2014 am vrut să readucem în atenția publică un subiect delicat: represiunea prin psihiatrie. Conferința organizată la Hotelul Howard Johnson l-a avut în centrul ei pe dr. Ion Vianu, unul dintre primii și, în continuare, printre cei mai importanți oameni care au devoalat metodele brutale folosite de regimul Ceaușescu împotriva opozanților.
În 2015 ne-am întrebat cum le putem vorbi tinerilor despre detenția politică? Am făcut un pas curajos și am realizat un clip video cu câteva mesaje țintite despre închisorile comuniste pentru piesa „Mori”, inspirată de temnițele politice. Mai mult decât atât, am proiectat clipul într-un concert acustic de gală, la Teatrul Odeon din București. Peste 300 de tineri au plecat de la concertul Vița de Vie cu un mesaj inedit. În plus, biletul de intrare a constat din trimiterea unei biografii de deținut politic.
La începutul lui 2016 ne-am alăturat unui proiect care exista deja și am sprijinit câteva ediții ale „Cinematecii pentru toți” cu Cristian Tudor Popescu. Cele 5 întâlniri au avut loc la Cinemateca Eforie și au analizat felul în care regimul comunist a influențat cinematografia. În fine, într-un alt proiect am vorbit despre cenzură și felul în care comunismul a intrat cu bocancii în libertatea artiștilor. Shooting-ul foto pe care l-am realizat a încercat să sugereze exact trunchierea personalității artiștilor. În primăvara lui 2019 am reluat colaborarea cu Fundația Konrad Adenauer și am organizat „Zilele memoriei” la Brașov. Studenți și masteranzi au intrat în dialog cu invitații noștri vorbind atât despre traumele trecutului, cât și despre realitățile prezentului și perspectivele viitorului.

Galerie video:

Arta și cenzura în muzică cu Sorin Dănescu, Mike Godoroja, Adrian Pleșca (Artan), Mircea Baniciu

Arta și cenzura în film cu Mihai Fulger, Cristian Tudor Popescu, Nae Caranfil, Florin Mihăilescu

În umbra libertății: lansare de carte „Supraviețuitorii”

Conferința Psihiatria ca formă de represiune cu Sorin Lavric, Oana Demetriade, Ion Vianu