Dezbaterile CSIC au fost încercarea noastră de a aduce puțină substanță în spațiul public, cel puțin atunci când vine vorba de istoria contemporană. Am avut ideea unui format clar: un moderator (care a fost întotdeauna filosoful și eseistul Sorin Lavric) avea să acorde timp egal celor două tabere, reprezentate de câte doi specialiști în subiectul dezbătut. Aceasta din urmă era introdus printr-o prezentare generală, realizată de cercetătorii CSIC, și era urmată de trei runde de discuții. Vorbitorii aveau î jur de cinci minute la dispoziție pentru a răspunde la întrebările formulate, dar și pentru a lansa provocări proprii.
Scopul nostru a fost de a crea un cadru profesionist și o atmosferă echilibrată, argumentată şi de bun simţ, pentru a putea prezenta puncte de vedere diferite asupra unor subiecte controversate, dar care modelează societatea contemporană. Ideea a pornit de la dezamăgirea noastră față de superficialitatea, stereotipiile, uneori chiar manipulările, care dominau spațiul public de fiecare dată când se atingeau subiecte legate de istoria recentă. Am organizat trei astfel de dezbateri pe an în perioada 2013-2016.
Din păcate am reușit prea puține din lucrurile pe care ni le-am propus, motiv pentru care am și renunțat la proiect. Principala problemă a fost faptul că aproape niciodată nu am reușit să avem la aceeași masă reprezentanți ai ambelor tabere. De exemplu, dezbaterea despre Biserica Ortodoxă Română sub comunism a fost ocazia cu care am fost refuzați de nu mai puțin de șapte cercetători cunoscuți pentru pozițiile lor mai degrabă critice față de biserică.
Altminteri, ne-am bucurat de invitați de marcă și de discuții extrem de interesante pe subiecte ca rezistenţa armată anticomunistă, relaţiile stat-Biserică în intervalul 1945-1990, informatorii Securităţii, revoluția din 1989, România în al doilea război mondial, intelectualii sub comunism etc. Din lista celor care au participat la dezbateri îi amintim pe istoricii Liviu Pleşa, Clara Mareş, Ioan Scurtu, Mioara Anton, Alessandru Duțu, pictorul Ştefan Câlţia, violonistul Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Alex. Ştefănescu, foştii deţinuţi politici Radu Ciuceanu, pr. Nicolae Bordaşiu, ziaristul Cristian Tudor Popescu și mulți alții.