„Am selectat, dintre aparițiile ultimilor trei ani, cărți care au una dintre trăsăturile principale ale Monicăi Lovinescu: curajul. Este vorba aici de curaj în sensul larg al cuvântului, de temeritatea intelectuală pe care o cer unele subiecte, cercetările ample, schimbările de perspectivă, traducerile unor cărți fundamentale, migala unei ediții critice. În același timp, prin cărțile alese pe lista de nominalizări dorim să le mulțumim celor care depun în bibliotecă și la masa de scris un efort de durată, chiar dacă nu obțin, adesea, vizibilitatea meritată și, de altminteri, nici n-o caută. Dar strădania lor ține de acea frumusețe care, dacă nu va salva lumea, măcar va păstra în viață cultura.”
Aceasta este motivația juriului care a nominalizat zece apariții editoriale din intervalul 2021-2023 în vederea decernării Premiului „Monica Lovinescu”. Spre bucuria și surpriza noastră, pe lista scurtă se regăsește și volumul „Morfologia (ne)vinovăției. Alfabetul detenției feminine în comunism”, semnat de Constantin Vasilescu, Clara Mareș, Alin Mureșan, Constantin Petre și Florin S. Soare. Suntem onorați de recunoașterea eforturilor noastre și de alăturarea de unele lucrări monumentale ale vieții culturale românești. Lista completă a nominalizărilor, în ordine alfabetică, este următoarea:
- George Ardeleanu (editor), Ediția integrală Nicolae Steinhardt, 22 de volume, Editura Polirom, 2021
- Adriana Babeți (coordonator), Dicţionarul romanului central-european din secolul XX, Editura Polirom, 2023
- Corin Braga (coordonator), Enciclopedia imaginariilor din România, Editura Polirom, 5 volume, 2021
- Andrei Cornea (traducere), Platon, 3 volume, Editura Humanitas, 2021–2023
- Tudor Dinu, Moda în Țara Românească. Între Fanar, Viena și Paris, 1800-1850, Editura Humanitas, 2023
- Alexandra Furnea, Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars, Editura Humanitas, 2022
- Mircea Mihăieș, Finnegans Wake 628. Romanul întunericului, Editura Polirom, 2021
- Cătălin Pavel, Animalele care ne fac oameni, Editura Humanitas, 2021
- Constantin Vasilescu (coordonator), Morfologia nevinovăției. Alfabetul detenției feminine în comunism, Editura Litera, 2022
- Marina Vazaca (traducere), Chateaubriand, Memorii de dincolo de mormânt, ediție integrală, 2 volume, Editura Vremea, 2021
Premiul „Monica Lovinescu” este acordat, începând de anul acesta, de Fundația Humanitas „Aqua Forte”. În valoare de 10.000 de euro, el va fi decernat în cadrul Galei „Monica Lovinescu” care va fi organizată la Ateneul Român în 19 noiembrie, de la ora 19. Juriul este format din Ioana Pârvulescu (președinte), Alexandru Călinescu și Răzvan Purcărea.
Volumul poate fi comandat de aici.