Centrul de Studii în Istorie Contemporană anunță apariția volumului Ultimul cuvânt. Retrăind fenomenul Pitești, semnat de Alin Mureșan la Editura Litera. Cartea pornește de la dialogurile tulburătoare dintre autor și 17 foști deținuți politic trecuți prin fenomenul Pitești, niciunul nemaifiind azi printre noi. Nu este însă doar o colecție de interviuri, ci și o invitație la reconcilierea cu trecutul recent, un exercițiu de a-l accepta pe cel de lângă noi chiar și atunci când suntem în dezacord, dar și o poveste a formării și maturizării profesionale.
Cartea reunește dialoguri inedite cu Vasile Ilea, Ioan Petru Săbăciag, Inocențiu Glodeanu, pr. Nagy Géza, Titus Leonida, Gheorghe Marian, Aurel Suciu, Mircea Cojocaru, Gheorghe Bâgu, Dumitru Ispas, Gheorghe Clinciu, Paul Dumitrescu, Valeriu Popa, Gheorghe „Gelu” Gheorghiu, dar și ultimul interviu pe care l-a dat pr. Gheorghe Calciu-Dumitreasa și un dialog cu arhim. Zareh Baronian, nepotul pr. Papken Keropeian, una din victimele cele mai batjocorite în penitenciarul Gherla. În plus, redă și momentul întâlnirii dintre o victimă (Constantin Rodas) și unul dintre agresorii săi (Tudor Stănescu, călugărit între timp).
„Demersul lui Alin Mureșan este, deci, unul situat între istorie și morală, cercetare științifică și evaluare politologică, descriptiv și justițiar, în același timp. Cu intenția asumată și sub semnul stringenței ca, măcar o dată, istoria tragică, însângerată, traumatizantă pe termen lung, să nu fie scrisă, cum se întâmplă, doar de învingători, ci să dea drept la cuvânt și unor victime, amenințate să-și piardă, după dispariție, această calitate.” – Doina Jela, scriitor
„Autorul face mai mult decât o reconstituire, o restituire și o recompunere. El știe să țese, să destrame și să recoasă întreaga pânzărie de evenimente, dar este mai mult: o carte de duhovnicie reciprocă în care reporterul (dacă pot să-i zic așa) vine ca un ucenic și ca un fiu duhovnicesc al celor care au suferit acest martiraj și ajunge să plece de acolo ca duhovnicul lor, interviurile fiind un fel de confesional reciproc, în care Alin Mureșan la un moment dat chiar ia ceva din pitbullism-ul interogativ al anchetatorilor și pleacă de acolo îmbibat cu credința, solidaritatea și fidelitatea tulburătoare a foștilor tineri deveniți acum martiri.” – Dan C. Mihăilescu, critic literar
Volumul a apărut cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer România și poate fi comandat de pe site-ul Editurii Litera (click aici), urmând ca pe parcursul lunii decembrie să fie disponibil în toate librăriile din țară.