Tăblițele de săpun de la Itșetip

„Tăblițele de săpun de la Itșetip (Pitești). Memorii și poezii din detenție” reprezintă unul dintre cele mai bine scrise volume dedicate celui mai brutal şi inuman experiment din istoria recentă: fenomenul Piteşti. Manuscrisul se compune din două părţi principale: „Tăblițele de săpun de la Itșetip” (amintirile din detenție ale lui Mihai Buracu despre chinurile din închisoarea comunistă de la Piteşti), respectiv „Din psalmii tinereţii” (poezii compuse mental de autor în timpul detenţiei, dintre care unele chiar în timp ce era torturat).

Acesta a fost primul volum îngrijit de CSIC sub aspectul redactării, corecturii, introducerii notelor de subsol, dar și prin realizarea unui studiu introductiv biografic de circa 25 de pagini, pe baza dosarelor din arhivele secrete ale Securităţii. De asemenea, volumul conține o bogată anexă foto-documentară: fotografii cu autorul (la vârsta tinereţii, în închisoare, la maturitate şi la senectute), sculpturi şi obiecte de îmbrăcăminte realizate în închisoare, documente din dosarele Securităţii legate de încarcerare şi urmărirea informativă.

Cartea face parte din colecţia „Fenomenul Piteşti”, coordonată de CSIC în cadrul Editurii Manuscris, şi este programat să apară în această a treia ediție în toamna lui 2019.